Moge alle wezens gelukkig en veilig zijn
moge zij geluk ervaren in hun hart – metta sutta

Zenpraktijk

Zen is een her-inneringsweg waarop de beoefenaar geleidelijk doordringt tot het oorspronkelijke Alomvattende Licht (Aanwezigheid, Boeddhanatuur, Zelf) waarin alles verschijnt en oplicht en waarvan niets en niemand is uitgesloten. Het Licht dat de beoefenaar zelf ten volle manifesteert, vrij laten functioneren en aldus tot expressie brengen is een levenslange opgave.

Yatha bhuta nana dassana 
Door te kijken met de ogen van een Boeddha

Zen Cirkel Lelystad – actief sinds 2006

Wat sinds 2013 Zen Cirkel Lelystad is, begon in 2006. Begeleider Ben Claessens schreef een kort relaas over die jaren. Klik hier.

Zentraining – voorjaar 2019

Dinsdagavondzen – elke twee weken
De eerste avond is op 8 januari a.s.
Laatste avond 25 juni a.s.
Locatie: Hofstede 100, Lelystad
Tijd: van 19.30-21.00 uur

Najaarscursus – sept-dec 2019

Vanaf di 3 september – en vervolgens om de twee weken tot 10 december (weken 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50)

Kosten voor de periode sept-dec 2019 (8 lessen):  € 56,-.
te betalen via Ing reknr NL87 INGB 0001 8696 81 t.n.v. B. Claessens
o.v.v. uw naam, woonplaats en de training, workshop cq seizoensdeel waar voor de betaling gedaan wordt.

Donderdagavondzen
Deze avonden zijn  4-wekelijks en lopen sinds 2007 met een vaste groep cursisten.

Let op: In het seizoen sept 2018- juni 2019 is geen cursus tijdens enkele schoolvakanties in de regio Noord: zomerpauze 26 juni-2 september en de kerstvakantie 

Aanmelding

Via het contactformulier op deze website, klik hier

7-8 december 2019
Transmissieweekend Ben Claessens Utrecht

In de eerste week van december 2019 ontvangt Ben Claessens Dharmatransmissie (Shiho) van Maurice Genko Knegtel Roshi. In dit kader is er naast de stille zen zondag een extra zen zaterdag geprogrammeerd. Er wordt zen meditatie beoefend, er is gelegenheid voor dokusan met Maurice Genko Knegtel Roshi en Ben Claessens zal een teisho geven. ’s Avonds is de eerste van de twee Shiho ceremonies, de Denkai ceremonie, waarin Ben Claessens wordt bekrachtigd als priester in de zen boeddhistische traditie. Voor deze dag geldt een maximum aantal deelnemers van 20 personen.

Zaterdag 7 december 2019, Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 13.30 uur, tot 20.00 uur. Kosten € 45,-, inclusief koffie, thee en diner. Voor opgave: klik hier.
(Mededeling: deze middag is per 08-09 volgeboekt. Wie zich toch wil aanmelden, kan op een wachtlijst worden geplaatst)

Stille zen zondag Utrecht In deze tijd van inkeer en in wat de Japanners de Rohatsu periode noemen, de tijd rond de Boeddha’s ontwaken, is het passend een dag door te brengen in stille aanwezigheid. Er wordt intensief zen meditatie beoefend, er is gelegenheid voor individuele begeleiding (dokusan) en Maurice Knegtel Roshi geeft in de middag een uur zen onderricht. Ook wordt er een korte boeddhistische dienst gehouden. De stille zen zondag is ook toegankelijk voor deelnemers die niet de Zen Cirkel volgen. De dag wordt gevolgd door de Denbo ceremonie, ofwel ‘Het ontvangen van de Dharma’.

Dit is de tweede ceremonie en gelijk de laatste activiteit van de transmissieweek van Ben Claessens. In de Denbo ceremonie ontvangt Ben Claessens de bekrachtiging als leraar en patriarch in de Soto zen traditie van Maezumi Roshi. Deelname is in verband met het aantal beschikbare plaatsen alleen mogelijk voor wie ook een de stille zen zondag deelneemt en is gesteld op een maximum van 20 personen.

Zondag 8 december 2019, Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 9.00 uur, tot 20.00 uur. Kosten € 90,-, inclusief koffie, thee en lunch. Voor opgave: klik hier.

Voorwaarden

De retraites in Doetinchem vallen onder de verantwoordelijkheid van de St.Willibrordsabdij. Deelname aan de cursussen van Zen Cirkel Lelystad gebeurt op basis van vrijwilligheid en op eigen verantwoordelijkheid. Onze organisatie volgt de voorwaarden van Stichting Izen. Voor meer hierover, zie de voorwaarden hieronder. Voor de Algemene voorwaarden van stichting Izen klik Algemene voorwaarden Stichting Izen- aug 2014

stiltecentrum

Stilte retraites –
2019
Abdijhoeve Betlehem
Benedictijns centrum voor meditatie, toerusting en studie

Sinds 2006 begeleidt Ben Claessens per jaar 4-5 zenretraites in het officiële programma van de Abdijhoeve Bethlehem van de Benedictijner St. Willibrordsabdij. Het programma omvat een voor het westen bijzonder samengaan van zenbeoefening en christelijke traditie. Het centrum biedt plaats aan maximaal 22 personen.

Voor het jaarschema van de zenretraites in de Abdijhoeve Betlehem in 2019 aub hier klikken.

Data:

  • Donderdag 20 juni – zondag 23 juni
  • Vrijdag 20 augustus – zondag 23 augustus
  • Dinsdag 19 november – zondag 24 november

Info en aanmelding via https://willibrordsabdij.nl

Mail voor informatie of aanmelding voor een retraite: stiltecentrum@outlook.com.

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond en de begeleiders van het Stiltecentrum.

Klik hier voor het dagschema tijdens een weekende zenretraite.

Meer over aanmelding en deelname staat op de website van de St. Willibrordsabdij.

2019

Workshops aan de UvA – CREA

Met enige regelmaat wordt door Zen Cirkel Lelystad een workshop in de reeks woensdagochtendmeditaties in het CREA-gebouw van de Universiteit van Amsterdam, dit i.s.m. Lisanne Claessens die de workshop-serie eind 2017 initieerde. Voor meer informatie kijk op MeditationOnCampus

2 juni Workshop Zen-Yin-Yoga met Edith Henskens en Ben Claessens in het Inspiratiehuis in Lith

2 november 2019 Workshop – thema: ‘Humor in zen’ – met Maurice Genko Knegtel Roshi in Lelystad

Raadpleeg voor alle events van Zen Cirkel Lelystad de Agendapagina

Vorige workshops
Klik Vorige workshops voor een overzicht


Pauze tijdens een workshop in Lith,Noord-Brabant