Begeleiding van studenten op de weg van her-innering en onthulling

Binnen Zen Cirkel Lelystad zoeken we een passende plaats en uitdrukking voor de Shobo, de Zuivere Dharma vandaag de dag in het westen.  Izen (Integrale zen) en daarmee Zen Cirkel Lelystad ondersteunt een spirituele praktijk in je dagelijks leven precies zoals je het leidt, door middel van zenmeditatie, lichaamswerk of een combinatie van beide.

Izen staat onder leiding van Maurice Knegtel Sensei, een gekwalificeerd Soto zen leraar in de traditie van Maezumi Roshi en Genpo Roshi. Zen Cirkel Lelystad staat onder leiding van assistent-leraar Ben Claessens.

Soetra Zen Cirkel Lelystad

In onze beoefening reciteren we de Soetra van Zen Cirkel Lelystad als inspiratie. Klik hier.

Rituele bekrachtigingen in de lijn van Izen

Shoken

Voor studenten die zich dieper willen verbinden, zijn er verschillende mogelijkheden.Tijdens de korte en persoonlijke Shoken ceremonie, word je officieel leerling van een begeleider/leraar. Leerling en begeleider/leraar spreken vertrouwen uit in elkaar en in het gaan van de zenweg.

Jukai

De Jukai ceremonie is bestemd voor leerlingen die officieel zenboeddhist willen worden. Tijdens de Jukai ceremonie spreekt de student de intentie uit zich aan een aantal geloften te willen houden en krijgt hij of zij een boeddhistische naam. Vanaf dat moment draagt de student tijdens de meditaties een zelfgemaakt ‘zenslabbetje’: de rakusu.

De rakusu is een symbolisch monnikskleed in de vorm van een borstkleed (in hedendaags jargon: slab) dat om de nek wordt gedragen. Het stamt uit de periode waarin boeddhistische monniken in China werden vervolgd. Om aan deze vervolging te ontkomen, droegen monniken een symbolisch kleedje onder hun lekenkledij. In omvang is het ca 1/10e van het monnikskleed. De Ch’an-traditie ontwikkelde zich in China als belangrijke boeddhistische beweging en nam deze symboliek over. De rakusu wordt in kloosters veelal tijdens samu (werkperiodes) gedragen en in westerse landen door leken vooral tijdens cursus en sesshin.

Een wezenlijk onderdeel van de Jukai Ceremonie is het (laten) maken van een rakusu en het schrijven van de ketchimyaku, de lineage of  lijst met namen van alle leraren in de bijna 90 generaties jonge (zen)boeddhistische traditie die leiden tot de hedendaagse leraren in de traditie van de White Plum Asangha.

Voor informatie over het (laten) maken van een rakusu en het schrijven van de ketchimyaku klik hier.

De ketchimyaku bevat de namenlijst – lineage – van de patriarchen sinds de Boeddha – klik 4 Bloedlijn-namen en instructies.

Voor een ketchimyaku, 6 bloedlijn 30 x 72 cm NL

Twee keer per jaar bestaat de mogelijkheid Jukai te doen. Dit gebeurt ten overstaan van familie, vrienden en mede-cursisten. De ceremonie wordt geleid door Maurice Knegtel Sensei.

Shuke Tokudo

Shuke Tokudo, de wijding tot zenmonnik, is na Shoken en Jukai de derde rituele bekrachtiging. Tokuda staat voor ceremonie. Shuke voor ‘thuisloos zijn’, het herkennen van een geest die nergens verblijft.
Kijk op de pagina voor Zenmonnik voor meer informatie.

Jukaiwijdingen

16 december 2018

Op 16 december zal Ben Sloot in het Graalhuis te Utrecht in een Jukai ceremonie de voornemens tot boeddhist uitspreken. De ceremonie wordt geleid door Maurice Knegtel Roshi .

13 december 2015

Op 13 december 2015 werden twee studenten Heleen Verweij en Luc van Vugt in de Jukai-ceremonie  tot boeddhist gewijd. Zij spraken in de ceremonie, die werd geleid door Maurice Knegtel Roshi ,de 16 Boeddhistische Voornemens uit. Jukai vindt sinds vele eeuwen traditioneel plaats in december, de maand van Boeddha’s verlichting.

foto_2_nr_3 foto_3_nr3

Foto links: Maurice Knegtel Sensei voltrekt in het bijzijn van familie en vrienden de Jukai ceremonie voor Heleen Verweij en Luc van Vugt.
Foto rechts: Maurice Knegtel Sensei, Heleen Verweij, Ben Claessens en Luc van Vugt. De locatie was Lazuli aan de Oude Gracht in Utrecht.

16 december 2018 

Op 16 december jl sprak cursist Ben Sloot tijdens een Jukai ceremonie de 16 boeddhistische Voornemens uit. De ceremonie, met oeroude wortels in India, China en Japan werd geleid door Maurice Genko Knegtel Roshi en bijgewoond door familie en partner Margeeth van Ben en Izen cursisten. Wij wensen Ben alle goeds voor het vervolg op zijn weg.

Op de foto’s: (l) Ben Sloot tijdens de Jukai onder leiding van Roshi.

(r) Met Roshi en Ben Sloot na de Jukai-ceremonie

 

De glimlach van wijsheid en mededogen – een beeld van Guus

beeld_boeddha_3

Ben Claessens schreef een tekst bij de Boeddha’s (begin van een) glimlach. Klik
De gelaatsuitdrukking van de Boeddha

Het is de foto van een bijzonder beeld van het gelaat van de Boeddha, vervaardigd door kunstenaar Guus Hellegers, Steggerda. Guus en zijn vrouw Marion zijn al vele jaren deelnemers aan de novemberretraites in het Stiltecentrum van de Benedictijner abdij St. Willibrord in Doetinchem. Bezoek tot 9 juli a.s. de expositie van Guus Hellegers in Galerie Hoogenbosch in Gorredijk.

Haiku’s van zenstudent Margreeth Sloot

Roffelende specht

beitelt stilte in de boom

zen in uitvoering

(Zenweekend, Doetinchem, 13-15 febr 2015)

———

Zazen openbaart

meerstemmige vogelzang

klankvolle stilte

teken van leven

muizenspoortje in zentuin

wat was en nu is

(Zenweekend, Doetinchem, 10-12 2017)

————

 Verder nog één die ontstond toen ik naar mijn werk fietste:

 golven vette klei

schitterend  in ochtendzon

boer ploegt voort en voort

———-

Gedicht van Lisanne

fb_img_1478414998784

This place

This place has seen

the brightest colors

the sun has told me so

herself

for her beams

have made me

light enough to travel

lotte-18-5-2014


Haiku van Lotte

De wereld in mist
totdat het slechts mijn eigen
beslagen raam bleek

 

 

Wijsheid van Lin
‘Het leven is elk moment naar alle kanten toe open!’