Begeleiding van studenten op de weg van her-innering en onthulling
In ons werk binnen Zen Cirkel Lelystad zoeken we een passende plaats en uitdrukking voor de Shobo, de Zuivere Dharma vandaag de dag in het westen. Izen (Integrale zen) en daarmee Zen Cirkel Lelystad ondersteunt een spirituele praktijk in je dagelijks leven precies zoals je het leidt, door middel van zenmeditatie, lichaamswerk of een combinatie van beide.
Izen staat onder leiding van Maurice Knegtel Sensei, een gekwalificeerd Soto zen leraar in de traditie van Maezumi Roshi en Genpo Roshi. Zen Cirkel Lelystad staat onder leiding van assistent-leraar Ben Claessens.
Soetra Zen Cirkel Lelystad
In onze beoefening reciteren we de Soetra van Zen Cirkel Lelystad als inspiratie. Klik hier.
Rituele bekrachtigingen in de lijn van Izen
Shoken
Voor studenten die zich dieper willen verbinden, zijn er verschillende mogelijkheden.Tijdens de korte en persoonlijke Shoken ceremonie, word je officieel leerling van een begeleider/leraar. Leerling en begeleider/leraar spreken vertrouwen uit in elkaar en in het gaan van de zenweg.
Jukai
De Jukai ceremonie is bestemd voor leerlingen die officieel zenboeddhist willen worden. Tijdens de Jukai ceremonie spreekt de student de intentie uit zich aan een aantal geloften te willen houden en krijgt hij of zij een boeddhistische naam. Vanaf dat moment draagt de student tijdens de meditaties een zelfgemaakt ‘zenslabbetje’: de rakusu.
De rakusu is een symbolisch monnikskleed in de vorm van een borstkleed (in hedendaags jargon: slab) dat om de nek wordt gedragen. Het stamt uit de periode waarin boeddhistische monniken in China werden vervolgd. Om aan deze vervolging te ontkomen, droegen monniken een symbolisch kleedje onder hun lekenkledij. In omvang is het ca 1/10e van het monnikskleed. De Ch’an-traditie ontwikkelde zich in China als belangrijke boeddhistische beweging en nam deze symboliek over. De rakusu wordt in kloosters veelal tijdens samu (werkperiodes) gedragen en in westerse landen door leken vooral tijdens cursus en sesshin.
Een wezenlijk onderdeel van de Jukai Ceremonie is het (laten) maken van een rakusu en het schrijven van de ketchimyaku, de lineage of lijst met namen van alle leraren in de bijna 90 generaties jonge (zen)boeddhistische traditie die leiden tot de hedendaagse leraren in de traditie van de White Plum Asangha.
Voor informatie over het (laten) maken van een rakusu en het schrijven van de ketchimyaku klik hier.
Twee keer per jaar bestaat de mogelijkheid Jukai te doen. Dit gebeurt ten overstaan van familie, vrienden en mede-cursisten. De ceremonie wordt geleid door Maurice Knegtel Sensei.
Shuke Tokudo
Shuke Tokudo, de wijding tot zenmonnik, is na Shoken en Jukai de derde rituele bekrachtiging. Tokuda staat voor ceremonie. Shuke voor ‘thuisloos zijn’, het herkennen van een geest die nergens verblijft.
Kijk op de pagina voor Zenmonnik voor meer informatie.
Jukaiwijdingen
13 december 2015
Op 13 december 2015 werden twee studenten Heleen Verweij en Luc van Vugt in de Jukai-ceremonie tot boeddhist gewijd. Zij spraken in de ceremonie, die werd geleid door Maurice Knegtel Sensei ,de 16 Boeddhistische Voornemens uit. Jukai vindt sinds vele eeuwen traditioneel plaats in december, de maand van Boeddha’s verlichting.
Foto links: Maurice Knegtel Sensei voltrekt in het bijzijn van familie en vrienden de Jukai ceremonie voor Heleen Verweij en Luc van Vugt.
Foto rechts: Maurice Knegtel Sensei, Heleen Verweij, Ben Claessens en Luc van Vugt. De locatie was Lazuli aan de Oude Gracht in Utrecht.
De glimlach van wijsheid en mededogen
Ben Claessens schreef een tekst bij de Boeddha’s (begin van een) glimlach. Klik De gelaatsuitdrukking van de Boeddha
Het is de foto van een bijzonder beeld van het gelaat van de Boeddha, vervaardigd door kunstenaar Guus Hellegers, Steggerda. Guus en zijn vrouw Marion zijn al vele jaren deelnemers aan de novemberretraites in het Stiltecentrum van de Benedictijner abdij St. Willibrord in Doetinchem. Bezoek tot 9 juli a.s. de expositie van Guus Hellegers in Galerie Hoogenbosch in Gorredijk.
Haiku’s van zenstudent Margreeth Sloot
Roffelende specht
beitelt stilte in de boom
zen in uitvoering
(Zenweekend, Doetinchem, 13-15 febr 2015)
———
Zazen openbaart
meerstemmige vogelzang
klankvolle stilte
teken van leven
muizenspoortje in zentuin
wat was en nu is
(Zenweekend, Doetinchem, 10-12 2017)
Verder nog één die ontstond toen ik naar mijn werk fietste:
golven vette klei
schitterend in ochtendzon
boer ploegt voort en voort
———-
Gedicht van Lisanne
This place
This place has seen
the brightest colors
the sun has told me so
herself
for her beams
have made me
light enough to travel
Haiku van Lotte
De wereld in mist
totdat het slechts mijn eigen
beslagen raam bleek